Author Topic: Kadınlarda Tüylenmenin Sebepleri Ve Tedavisi  (Read 1135 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2789
    • View Profile
Kadınlarda Tüylenmenin Sebepleri Ve Tedavisi
« on: April 03, 2018, 10:34:12 PM »
Kadınlarda Tüylenmenin Sebepleri Ve Tedavisi

İstenmeyen tüyler, kadınların en büyük problemleri arasında yer alıyor. Tüylerden, tüylenmeden kurtulmak için epilasyon, ağda ve birçok yöntem uygulanmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu tüylenmeler normalden fazla olabilir. Bu tüylenmelerin sebepleri ve tedavisiyle ilgili Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, açıklamalarda bulundu. Bazen tüyler müdahale edilemeyen bölgelerde ve tarzda olması durumunda hirsutizm yani hormon bozukluğundan bahsedebiliriz. Özellikle dudak üstü, çene kemiği üstü ve yanaklar, göğüs kafesi üst bölge ve göbek çevresi, kasık ile göbek arasındaki orta hat, bacakların iç yüzleri, sırt, kalça ve kasıklar gibi bölgelerde oluşan tüylenmeler, rahatsızlık veren problemlerdendir.

Aşırı Kıllanmanın Sebepleri Nelerdir?

Polikistik over sendromu (PCOS) aşırı androjen üretimi, kıllanmaya neden olan en yaygın sebepler arasındadır. Doğuştan gelen adrenal tümörler ve diğer androjen üreten tümörler nadir görülür. Ve genellikle ortaya çıktıklarında farklı semptomlar gösterebilir. Bununla birlikte cushing sendromu, hiperprolaktinemi, akromegali, tiroit bozuklukları da aşırı kıllanmaya sebep olan bir başka faktördür. Cushing sendromu hipertrikoz ve hirsutizmin her ikisi ile de bağlantısı bulunmaktadır.

Aşırı Tüylenmenin Sebepleri

Polikistik over sendromu, Prolaktin hormonunun fazla olması, adrenal (böbreküstü) bezin fazla çalışması ve kullanılan bazı ilaçlar da tüylenmeye neden olabilir. Bununla birlikte yumurtalık ve adrenal bezdeki tümörler aşırı tüylenmenin nedenleri arasında sayılabilir. Tüylenmenin derecesi hormonların üretimine göre değişiklik göstermektedir. Bir çeşit yumurtlama bozukluğu olan polikistik over sendromu, adet düzensizliğine, erkeklik hormonlarının fazla üretilmesi ve buna bağlı olarak tüylenmeye yol açar. Daha nadir görülen böbreküstü bezinde çoğu zaman kalıtsal olan bozukluklar da tüylenmeye sebep olabilmektedir. Tüm bunlara ek olarak tiroid bezi hastalıkları, hipofiz bezi hastalıkları ve hormon salgısı yapan kist veya kitleler de kadında tüylenme sorununa sebep olabilir.

Tedavi Yöntemleri

Tüylenmeden şikayetçi olan kadınlarda hormon testleri yapılır. Bu şekilde hormon seviyeleri saptanır. Buna bağlı olarak ise problemin yumurtalık, böbreküstü bezi ya da çok ender görülen diğer nedenlere bağlı olup olmadığı tespit edilir. Hormon seviyesi normal olan vakalarda, çeşitli ilaçlar ve tüy giderici yöntemler kullanılmaktadır. Problemin hormonlardan kaynaklanması halinde hastalığın nedenini baskılayıcı hormonal tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavi üretime başlamış kıl köklerinin üretimini kesmek zor olduğundan ancak yeni kılların çıkmasını engelleyebilir.

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr