Author Topic: Kıble Yönü Bulma Metotları  (Read 1346 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2675
    • View Profile
Kıble Yönü Bulma Metotları
« on: July 31, 2016, 10:27:47 PM »
Kıble Yönü Bulma Metotları

Namaz kılan Müminlerin en büyük sıkıntısı namaz kılacağı yönün tespitidir. Zira kıble namazın şartlarından birisi olarak üzerimize farzdır. Kıble yönü dışında farklı bir yöne namaz kılınmaz. Namazın sıhhati için kıble yönünün bilinmesi, bilinmiyorsa araştırılması icap etmektedir. Kıble Bul denildiğinde ancak bildiğimiz kıble cihetine yönelebiliriz. Fakat kıble yönünü bilmiyorsak araştırma yapmalıyız. Bunun için çeşitle kıble bulma yöntemlerinden istifade edilebilir.

Kıble yönü için belirttiğimiz üzere birçok yöntem uygulanabilir. Kıble Yönü Bulma yöntemlerinin başında en sağlıklısı kıble saati yöntemidir. Takvimlerdeki namaz vakitleri tablosunun son sütununda genelde şehirlerin kıble saati yer alır. Kıble saatinde yeryüzüne dik duran cisimlerin gölgelerinin güneşe taraf olan uzantısı kıble yönünü gösterir. Yani o saatte güneşe dönen kişi kıbleye dönmüş olacaktır. En sağlıklı ve en kolay yöntem olarak bu yöntemi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Bunun dışında ilk akla gelen genelde pusula ile kıble yönünü bulma yöntemidir. Halen hac malzemeleri satan yerlerde satılan kıble pusulalı seccadeler dahi bu vazifeyi görmektedir. Kıble Pusulası bulunan seccade veya diğer namaz araçlarını satın alarak her yerde kıble cihetini rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Kıble yönünü tespit için pusula kullanıldığında manyetik sapmalara dikkat edilmelidir. Büyük veya küçük metallerin bulunduğu alanlardan uzak durularak yön veya kıble ciheti belirlenerek en doğru sonuca ulaşılabilir.