Author Topic: Kadınlarda ve erkeklerde liposuction  (Read 1160 times)

admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2789
    • View Profile
Kadınlarda ve erkeklerde liposuction
« on: December 18, 2017, 04:17:11 PM »
Kadınlarda ve erkeklerde liposuction

Herkes 36 beden mi? Değilse neden konfeksiyon tasarımcıları orantılı vücutlara ve zayıf insanlara göre model üretiyor?

Bir mağazaya girdiniz; beğendiğiniz gömleğin bedeni omuzlarınıza ve göğsünüze gayet uygun ancak belinizden aşağı inmiyor. Çünkü basenleriniz vücudunuz ile orantılı değil. Ne kadar diyet yapsanız da erimeyen, inatçı yağlar basenlerinizi bir türlü terk etmiyor.

Vücudun herhangi bir bölgesindeki fazla yağların cerrahi bir operasyon ile vakumlanarak uzaklaştırılmasına liposuction denir.

Liposuction, bir zayıflama yöntemi olarak algılanmamalıdır. Yalnızca bölgesel fazlalıkları azaltmak amacıyla kullanılır. Normal kiloya sahip olup da bölgesel yağ depolanmasının yarattığı görüntüden rahatsız olanlara uygulanabilir.

Kadınlarda daha çok kalça, karın ve uyluk bölgesinde yağ depolanırken erkeklerde genellikle karın bölgesinde depolanır. Dolayısıyla erkek ve kadınlara uygulanan liposuction bu bölgelere göre değişmektedir. Egzersiz ve diyetle bölgesel olarak depolanan yağları eritmek zordur. Ancak liposuction ile bu yağlar uzaklaştırılarak ideal vücut ölçülerine kavuşulabilir. Ayrıca selülit tedavisinde de liposuction’ın etkili olduğu bilinir.

Liposuction; çene altı, boyun, kollar, diz çevresi ve bacaklardaki hatta memelerdeki yağ depolarının alınmasında da kullanılır. Alınan bölgelerde deri fazlalığı oluşursa bu fazlalık deri çıkarılabilir.

Lokal anesteziyle yapılabilen bir işlem olup daha geniş alanda çalışılacaksa genel anestezi altında da yapılabilir.

Operasyon öncesi hasta ayakta iken bölgesel yağ depoları çizilir. Anesteziden sonra işlem yapılacak bölgelere lokal anestetik ağrı kontrolü ve kanamanın azalmasına yardımcı olacak özel bir sıvı verilir. Bu sıvı aynı zamanda bölgede oluşturduğu basınç ile vakumu kolaylaştır. Her bir bölge için en az 2 adet 1 cm uzunluğunda kesi yapılır. Ucunda delikler olan özel bir kanül bu kesilerden yağ depolarına sokulur. Negatif basınç ile yağlar istenen oranda alınır. İşlem sonrası bölgedeki kanama ve sızıntıları azaltmak, ödem oluşumunu engellemek amacıyla hastaya özel hazırlanmış korse giydirilir.

Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrılar hafif ağrı kesiciler ile giderilebilecek düzeydedir. İşlem yapılan bölgelerde morluklar ya da şişlikler oluşması normaldir, en fazla 1-2 ay içinde kaybolur. Şişliklerin inmesi ve işlem yapılan bölgenin düzgün şekillenmesi için korse 4 hafta aralıksız kullanılmalıdır. Çarpmalara karşı vücut bir ay korunmalıdır. Cinsel ilişki ve ağır egzersiz için 4 haftanın geçmesi gerekir.

Hastadan alınacak yağ miktarının üst sınırı 2,5 – 3 kg olmalıdır. Yüksek miktarda yağ kaybı ile beraber sıvı ve kan kaybı da olduğundan risk olasılığı artar.

Liposuction sonrası hasta kilo alırsa yağ depolanmaları tekrarlar ancak yağ hücrelerinin önemli bir kısmı da alınmış olduğundan önceki kadar tatsız bir durum oluşmaz. Yani daha yaygın ve düzenli bir depolanma görülür.

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Op. Dr. Gökhan Beyhan

www.gokhanbeyhan.com / https://www.instagram.com/drgokhanbeyhan/